2.5.2025
Alssundgymnasiet Sønderborg, Sønderborg
Reformen har tre overordnede mål:
Reformen bygger på den aftale, regeringen indgik i juni 2013 med Venstre og Dansk Folkeparti og den aftale parterne efterfølgende indgik med Konservative om et fagligt løft af folkeskolen. Den nye folkeskole åbner med skolestart 2014.
Elevernes faglige niveau i folkeskolen skal forbedres. Antallet af undervisningstimer i fagene øges, og nye fag kommer til. Og så bliver der sat ekstra fokus på dansk og matematik.
På sigt skal eleverne kunne det samme i 8. klasse, som de i dag kan i 9. klasse – og alle elever skal blive så dygtige, som de kan. Derfor rummer reformen en række tiltag, der skal sikre mere – og mere varieret – undervisning.
Antallet af undervisningstimer i fagene øges, så det i højere grad bliver muligt at udvikle de enkelte fag og inddrage nye og anderledes måder at undervise på. Samtidig sættes fokus på kernefagene dansk og matematik og på it i alle fag.
Den længere og mere varierede skoledag skal give skolerne mere tid til undervisning via flere undervisningstimer i fagene og ny tid til understøttende undervisning.
Derudover iværksættes en række tiltag, som skal understøtte kvaliteten af undervisning og introducere nye faglige elementer.
Det drejer sig om følgende:
Mere undervisning i dansk og matematik – Både dansk- og matematikfaget tilføres en ekstra lektion om ugen i 4.-9. klasse, og der iværksættes en særlig dansk og matematik indsats.
Tidligere fremmedsprog – Der indføres engelsk fra 1. klasse med en forøgelse af timetallet svarende til 1 lektion om ugen. Derudover en lektion til 2. fremmedsprog om ugen i 5. klasse og to lektioner om ugen i 6. klasse. Samtidig bliver det muligt for eleverne at vælge tredje fremmedsprog som valgfag fra 7. klasse.
Nye fag: Madkundskab - Håndværk og design – Der indføres håndværk og design, som er en erstatter sløjd og håndarbejde. Der indføres endvidere madkundskab, som erstatter hjemkundskab.
It i undervisningen – Der iværksættes en række initiativer for at understøtte anvendelsen af it i folkeskolen.
Derudover gennemføres en præcisering og forenkling af Fælles Mål, så de bliver et bedre redskab for lærere, pædagoger, ledere og forældre i arbejdet med elevernes læring.
Kilde: Uvm.dk